کارگاه مهارت های زندگی

هدف از کارگاه مهارت‌‏های زندگی، افزایش کیفیت زندگی افراد است، زیرا که علت اصلی بسیاری از مشکلات جامعه، نداشتن همین مهارت‏‌های پایه‌‏ای در زندگی است.

مثلاً یک فرد افسرده، مشخصاً عزت‏‌نفس پایین دارد و این فرد بطور حتم به خاطر افکار نادرستش نمی‏تواند حل مسئله کند، مدیریت خشم داشته باشد و یا ابراز وجود.

این آموزش در سه سطح «افزایش دانش»، «تغییر نگرش»، و «رساندن به سطح خبرگی و مهارت» داده می‏‌شود.

برای درک بیشتر محتوای کارگاه، تعریف مختصر از هر مهارت ارائه می‏‌دهیم.

1- مهارت خودآگاهی: در نتیجه‏‌ی همین مهارت، فرد به درک صحیح از عقاید، نگرش ها، افکار، هیجانات، مهارت و کاستی‏‌های خود خواهد رسید و این آگاهی موجب خواهد شد تا اهداف واقع‌‏بینانه‏‌تری داشته و از ملاک‏‌های ارزشمندی خود آگاه باشد.

2- مهارت همدلی: با تقویت این مهارت در سه حوزه‏‌ی همدلی شناختی، همدلی عاطفی و همدلی مشفقانه، فرد با درک دیدگاه طرف مقابل، مدیریت بهتری در روابط داشته و رضایت‌مندی بیشتری کسب کند.

3- مهارت برقراری ارتباط مؤثر: ارتباط مؤثر ارتباطی است که در آن پیام به درستی دریافت شده و به شدت و ضعف آن، نه چیزی اضافه می‏شود و نه چیزی کم می‏شود. ارتباط غیرمؤثر منجر به نارضایتی و احساس تنهایی شده و تعارض بین اعضای یک اجتماع را به ارمغان خواهد آورد.

4- مهارت رفتار جرأت‏‌مندانه: هدف این است که افراد بتوانند بدون زیرپاگذاشتن حقوق دیگران ابراز عقیده کرده و احساسات، افکار و نیازهای خود را بیان کنند. ضمن اینکه جرأت‏‌مندی همیشه به معنای قاطعیت نیست و خیلی وقت ها جرأت‏‌مندی به معنای انعطاف‌‏پذیری است.

5- تفکر نقاد: تفکری است که بوسیله آن، همه‏‌ی جوانب اطلاعات مورد ارزیابی قرار می‏گیرد. تفکر هوشمندانه و شارپ است که در آن نه زود «نه» می‏گویی و نه زود «آری».

6- تفکر خلاق: هدف اصلی این است که برای یک موقعیت خاص، راه‏ حل‏ های متعدد و فراوانی به دست آید و فرد بتواند بین آنها انتخاب کند. در واقع تفکر خلاق باعث انعطاف‏‌پذیری ذهن و مانع از تحجّر آن می‏شود.

7- مهارت حل مسئله: یک فرآیند شناختی، عاطفی و رفتاری است که در آن فرد تلاش می‏‌کند که مقابله مؤثر و تصمیم‌‏گیری درست داشته باشد. زیربنای تصمیم‏‌گیری‌‏های درست و منطقی هم تفکر خلاق و تفکر نقاد است.

8- مهارت تصمیم‏‌گیری مؤثر: شامل آگاهی و اطلاعات کافی، درنظر گرفتن فشارهای اجتماعی (مانند دیدگاه و ارزش‌‏های اطرافیان، خانواده و …) و موقعیت است.

9- مدیریت خشم: خشم یک هیجان مثل سایر هیجانات است که جنبه‌‏ی بقا و سازگاری دارد و به ما کمک می‏کند از قلمرو مان دفاع کنیم. پس خشم بد نیست بلکه باید مراقب بود تا به پرخاشگری تبدیل نشود.

10- مدیریت استرس: استرس یعنی دوباره سازگارشدن فرد با شرایط و موقعیت‏‌های جدید. هر جا که تغییری در زندگی روی دهد ما با یک استرس روبرو هستیم. ناتوانی در برخورد صحیح با استرس منجر به آسیب‏‌های اجتماعی، روانی و جسمانی متعددی می‌‏شود.

11- مدیریت زمان: کمک می‏‌کند تا سارقین زمان را شناسایی کنیم و فعالیت‌‏های بااهمیت و فوری را از فعالیت‌های بی‏‌اهمیت و غیرفوری تشخیص دهیم.

افرادی که مدیریت زمان دارند کنترل زندگی در اختیارشان است و می‏دانند چه کاری را، چگونه انجام دهند تا کمترین خطا را داشته باشد.

12- کنترل خلق منفی: خلق منفی، غم است اما غم بیمارگون نیست. خلق پایین دائمی می‏تواند روی شناخت و کارکردهای ما اثر بگذارد.

یادگیری این مهارت کمک می‏کند تا به بازسازی شناختی پرداخته و کمک کنیم خلق منفی به افسردگی منجر نشود.

* به زودی هزینه و شرایط برگزاری این کارگاه از طریق همین سایت اطلاع ‏رسانی خواهد شد.