هدف از کارگاه مهارتهای زندگی، افزایش کیفیت زندگی افراد است، زیرا که علت اصلی بسیاری از مشکلات جامعه، نداشتن همین مهارتهای پایهای در زندگی است.
مثلاً یک فرد افسرده، مشخصاً عزتنفس پایین دارد و این فرد بطور حتم به خاطر افکار نادرستش نمیتواند حل مسئله کند، مدیریت خشم داشته باشد و یا ابراز وجود.
این آموزش در سه سطح «افزایش دانش»، «تغییر نگرش»، و «رساندن به سطح خبرگی و مهارت» داده میشود.
برای درک بیشتر محتوای کارگاه، تعریف مختصر از هر مهارت ارائه میدهیم.
1- مهارت خودآگاهی: در نتیجهی همین مهارت، فرد به درک صحیح از عقاید، نگرش ها، افکار، هیجانات، مهارت و کاستیهای خود خواهد رسید و این آگاهی موجب خواهد شد تا اهداف واقعبینانهتری داشته و از ملاکهای ارزشمندی خود آگاه باشد.
2- مهارت همدلی: با تقویت این مهارت در سه حوزهی همدلی شناختی، همدلی عاطفی و همدلی مشفقانه، فرد با درک دیدگاه طرف مقابل، مدیریت بهتری در روابط داشته و رضایتمندی بیشتری کسب کند.
3- مهارت برقراری ارتباط مؤثر: ارتباط مؤثر ارتباطی است که در آن پیام به درستی دریافت شده و به شدت و ضعف آن، نه چیزی اضافه میشود و نه چیزی کم میشود. ارتباط غیرمؤثر منجر به نارضایتی و احساس تنهایی شده و تعارض بین اعضای یک اجتماع را به ارمغان خواهد آورد.
4- مهارت رفتار جرأتمندانه: هدف این است که افراد بتوانند بدون زیرپاگذاشتن حقوق دیگران ابراز عقیده کرده و احساسات، افکار و نیازهای خود را بیان کنند. ضمن اینکه جرأتمندی همیشه به معنای قاطعیت نیست و خیلی وقت ها جرأتمندی به معنای انعطافپذیری است.
5- تفکر نقاد: تفکری است که بوسیله آن، همهی جوانب اطلاعات مورد ارزیابی قرار میگیرد. تفکر هوشمندانه و شارپ است که در آن نه زود «نه» میگویی و نه زود «آری».
6- تفکر خلاق: هدف اصلی این است که برای یک موقعیت خاص، راه حل های متعدد و فراوانی به دست آید و فرد بتواند بین آنها انتخاب کند. در واقع تفکر خلاق باعث انعطافپذیری ذهن و مانع از تحجّر آن میشود.
7- مهارت حل مسئله: یک فرآیند شناختی، عاطفی و رفتاری است که در آن فرد تلاش میکند که مقابله مؤثر و تصمیمگیری درست داشته باشد. زیربنای تصمیمگیریهای درست و منطقی هم تفکر خلاق و تفکر نقاد است.
8- مهارت تصمیمگیری مؤثر: شامل آگاهی و اطلاعات کافی، درنظر گرفتن فشارهای اجتماعی (مانند دیدگاه و ارزشهای اطرافیان، خانواده و …) و موقعیت است.
9- مدیریت خشم: خشم یک هیجان مثل سایر هیجانات است که جنبهی بقا و سازگاری دارد و به ما کمک میکند از قلمرو مان دفاع کنیم. پس خشم بد نیست بلکه باید مراقب بود تا به پرخاشگری تبدیل نشود.
10- مدیریت استرس: استرس یعنی دوباره سازگارشدن فرد با شرایط و موقعیتهای جدید. هر جا که تغییری در زندگی روی دهد ما با یک استرس روبرو هستیم. ناتوانی در برخورد صحیح با استرس منجر به آسیبهای اجتماعی، روانی و جسمانی متعددی میشود.
11- مدیریت زمان: کمک میکند تا سارقین زمان را شناسایی کنیم و فعالیتهای بااهمیت و فوری را از فعالیتهای بیاهمیت و غیرفوری تشخیص دهیم.
افرادی که مدیریت زمان دارند کنترل زندگی در اختیارشان است و میدانند چه کاری را، چگونه انجام دهند تا کمترین خطا را داشته باشد.
12- کنترل خلق منفی: خلق منفی، غم است اما غم بیمارگون نیست. خلق پایین دائمی میتواند روی شناخت و کارکردهای ما اثر بگذارد.
یادگیری این مهارت کمک میکند تا به بازسازی شناختی پرداخته و کمک کنیم خلق منفی به افسردگی منجر نشود.
* به زودی هزینه و شرایط برگزاری این کارگاه از طریق همین سایت اطلاع رسانی خواهد شد.