مجسمه ایی که در تصویر میبنید ، پرتره امپراتور ترایانوس در موزه رم، نشاندهنده اضطراب و خستگی مردی است که مسئولیتهای سنگین حکومتی را بر دوش دارد.
استرس پدیده ای است که بدون علت خاصی پدیدار می شود اما اضطراب به دلیل یک موضوع مشخص اتفاق می افتد.زمانی که استرس و اضطراب صفر باشد عملکرد هم صفر است اما اگر استرس در حد بهینه باشد، فرد بالاترین میزان عملکرد خود را دارد. بنابراین استرس باید کنترل شود.
اضطراب مرحلهٔ پیشرفتهٔ استرس مزمن است و هنگامی که برای فرد یا اطرافیانش رنج و ناراحتی به وجود آورد یا انجام کارهای روزانه و عادی مختل شوند، به صورت یک مشکل بهداشت روانی در میآید.
اضطراب هنگامی در فرد بروز میکند که شرایط استرسزا در زندگی او بیش از حد طولانی شود و بدن برای مدتی طولانی برانگیخته باقی بماند. اگر دستگاه عصبی بدن نتواند به مرحلهٔ مقاومت تنیدگی سیستم عصبی پایان دهد ، فرد در برابر بیماریهای جسمی و روانی آسیبپذیر میشود.
اضطراب انواع مختلفی دارد که آشنایی با آنها به شما کمک میکند تا برای درمان آنها مناسب ترین روشها را انتخاب کنید.
انواع اختلالات اضطرابی عبارتند از:
–اختلال اضطراب جدایی
این اختلال که بیشتر در کودکان ایجاد میشود، با ترس از خارجشدن از خانه و ترک عزیزان شروع میشود. مبتلایان به این اختلال، از مدرسهرفتن و جداشدن از والدین و دور بودن از خانه میترسند . بیش از اندازه پریشان و نگران ازدستدادن اعضای خانواده و آسیبرسیدن به آنها هستند.ممکن است که کودک یا بزرگسال مبتلا خواب و کابوس جداشدن از خانواده و عزیزان خود را ببیند. این اختلال میتواند باعث بروز مشکلات جدی در روند عادی زندگی شود.
– اختلال لالی انتخابی
کودکانی که توانایی صحبتکردن دارند، اما انتخاب میکنند که حرف نزنند، به این اضطراب دچار شدهاند. معمولا کودکانی که به مدرسه میروند، به آن دچار میشوند. گاهی این افراد، در خانواده با افراد نزدیک صحبت میکنند، اما با غریبهها ، حرف نمیزنند.
–فوبیای خاص
کسانی که به فوبیا دچار هستند، میتوانند با دیدن هر چیزی و یا قرارگرفتن در هر موقعیتی دچار اضطراب شوند. فوبیاها انواع مختلفی دارند و شامل انواع حیوانات، اشیاء، مکانها و موقعیتها مانند آسانسور ، تاریکی ، حشرات یا ارتفاع هستند.فوبیاها معمولا ریشههای ژنتیکی یا تجربی دارند.
–اختلال اضطراب اجتماعی
فرد در موقعیتهای اجتماعی مانند سخنرانی دچار اضطراب میشود و به علت ترس از قضاوت دیگران درباره خودش نمیتواند به خوبی در اجتماع عمل کند و معمولا از موقعیتهایی مرتبط با اجتماع ، فرار میکند. در این افراد ترس، احساس شرمندگی و خجالت، بسیار حسهای آشنا و آزاردهندهای هستند.
– اختلال وحشتزدگی یا حمله پانیک یا اضطرابی
کسانی که در معرض اضطراب ناخواسته و ترس ناگهانی قرار میگیرند، ممکن است که حمله پانیک یا حمله اضطرابی را همراه با علائم فیزیکی و جسمی تجربه کنند. ممکن است که تنفس برای مدتی قطع یا دشوار شود و یا ضربان قلب بالا رود، به طوریکه فرد احساس کند در حال مرگ است. اگر ۴ بار یا بیشتر به این حمله مبتلا شدهباشید، برای بررسی علت آن باید به دکتر مراجعه کنید.
– آگورافوبی
کسانی که به آگورافوبیا دچار هستند، با قرارگرفتن در محیط باز، احساس عدم امنیت میکنند . نمیتوانند آن را تحمل کنند و به علائم اضطراب شدید دچار میشوند. آنها در فضاهای باز احساس گیرافتادن، ترس زیاد و خجالت میکنند.
-اختلال اضطراب فراگیر
این اختلال ناتوانکننده به نگرانی بیمورد و بیش از حد نسبت به هر مسئلهای که پیش میآید و نمیآید، مربوط است. فرد در مورد هر چیزی که فکر میکند، نگران است. معمولا انتظار یک رخداد وحشتناک را دارد و اضطراب به او اجازه عملکرد مناسب را نمیدهد.فرد در مورد هر چیزی، بی هیچ دلیلی نگران، بیقرار، تحریکپذیر، نگران و دردمند است. عضلات بدن او گاهی درگیر دردها و گرفتگی میشوند. ممکن است، این اختلال به صورت جسمی هم خود را نشان دهد.
–اضطراب ناشی از مواد/دارو
-اضطراب ناشی از بیماری جسمی
کسی که به یک بیماری خاص مبتلا باشد، ممکن است که به اضطراب ناشی از آن هم مبتلا شود و علائم اضطراب از خود نشان دهد.
اگر فکر می کنید که ممکن است به هر یک از اختلالات اضطرابی بالا مبتلا باشید، بهتر است که از یک دکتر روانشناس کمک بگیرید و برای بهبود آن تلاش کنید. شما میتوانید از طریق بخش نوبت دهی جلساتی با روانشناسان متخصص در این حوزه، داشته باشید.
ثبت ديدگاه